Składniki:
twaróg półtłusty 70 dag,
jogurt grecki 2 opakowania-760 gram,
śmietana 18% 200 gram,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 sztuk "L",
olejek waniliowy 1 porcja,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 szczypty
ciasto babkowe: palma miękka 12,5 dag,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 4 sztuki "L",
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier puder do posypania
Twaróg, jogurty, śmietanę pałką blendera zmiksować na jednolitą masę i nie trzeba mielić twarogu.
Wszystkie składniki do ciasta (oprócz pudru cukru) umieścić w misce, mikserem wszystko dokładnie utrzeć na gładką, dość gęstą masę.
Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm (do pracy męża) i forma z papierem do pieczenia 28x20 cm (lub 1 duża forma 34x25 cm), na dnie form rozsmarować ciasto babkowe, na ciasto wylać masę serową.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik twarogowo-jogurtowy jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, na cieście babkowym smakuje idealnie.........SMACZNEGO!!!
29.04.2019
24.04.2019
Składniki:
Składniki temperatura pokojowa = drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
drożdże świeże 10 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
jajka 6 sztuk "L",
masło stopione10 dag,
mąka tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
olejek pomarańczowy 1 porcja,
rodzynki sułtanki 100 gram,
mieszanka keksowa 100 gram,
cukier puder 1 szklanka,
mleko 2 -3 łyżki,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty.
Następnie wlać stopione, letnie masło, olejek pomarańczowy, wsypać rodzynki, mieszankę keksową i dalej wyrabiać ciasto z 8 minut., ciasto z misy robota wyłożyć do miski większej aby dobrze wyrosło, miskę nakryć talerzem i zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Formy z kominkiem silikonowe 28 cm i 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić i wyłożyć do foremek, zostawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić.
Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką - babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką keksową o aromacie pomarańczy jest bardzo smaczna, aromatyczna i doskonale smakuje na Wielkanocny deser.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba
Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę w talarki, usmażone przełożyć na talerz.
Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M".
Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem.
Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca z kresów takie śniadanie co roku przygotowywała jako rodzinną tradycję, teraz mąż podtrzymuje ten Wielkanocny rodzinny przepis, który jest bardzo smaczny, twaróg, wiórki startego chrzanu dają potrawie oryginalnego smaku z dobrej jakości boczkiem,kiełbasą...........SMACZNEGO!!!
boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba
Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę w talarki, usmażone przełożyć na talerz.
Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M".
Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem.
Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca z kresów takie śniadanie co roku przygotowywała jako rodzinną tradycję, teraz mąż podtrzymuje ten Wielkanocny rodzinny przepis, który jest bardzo smaczny, twaróg, wiórki startego chrzanu dają potrawie oryginalnego smaku z dobrej jakości boczkiem,kiełbasą...........SMACZNEGO!!!
22.04.2019
Składniki:
żołądki z kurczaka 1 kg, woda 1 litr do szybkowara, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, maggi 2 łyżeczki, wywar z szybkowara 1 litr, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, wywar 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek
Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać, włożyć do garnka z wodą i zagotować krótko, wodę wylać, opłukać i ponownie zagotować i wodę wylać, opłukać, teraz żołądki dać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 35-40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Zimne żołądki pokroić drobniej na kawałki, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi.
Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem - dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo szybko miękkie i gotowe do sosu..........SMACZNEGO!!!
żołądki z kurczaka 1 kg, woda 1 litr do szybkowara, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, maggi 2 łyżeczki, wywar z szybkowara 1 litr, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, wywar 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek
Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać, włożyć do garnka z wodą i zagotować krótko, wodę wylać, opłukać i ponownie zagotować i wodę wylać, opłukać, teraz żołądki dać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 35-40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Zimne żołądki pokroić drobniej na kawałki, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi.
Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem - dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo szybko miękkie i gotowe do sosu..........SMACZNEGO!!!
21.04.2019
Składniki:
jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 4 łyżki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, zimna margaryna 250 gram
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki.
W misce wymieszać dokładnie obie mąki, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia.
Forma keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, sypkie składniki podzielić na 3 części, wsypać 1 na dno formy, wyłożyć wymieszane razem z sokiem połowę jabłek, wsypać 2 część na jabłka, wyłożyć resztę jabłek i wsypać 3 część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW w formie.
Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO!!!
jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 4 łyżki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, zimna margaryna 250 gram
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki.
W misce wymieszać dokładnie obie mąki, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia.
Forma keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, sypkie składniki podzielić na 3 części, wsypać 1 na dno formy, wyłożyć wymieszane razem z sokiem połowę jabłek, wsypać 2 część na jabłka, wyłożyć resztę jabłek i wsypać 3 część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW w formie.
Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO!!!
19.04.2019
Składniki:
uda kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa do złocistego kurczaka 1 opakowanie, papryka ostra 1/2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pomidory 6 sztuk, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk
Duże, świeże uda kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce dobrze wymieszać: olej rzepakowy, przyprawę do złotego kurczaka, tymianek, kucharka, paprykę ostrą, uda dobrze natrzeć marynatą, wkładać do rękawa.
Dodać do rękawa pomidory przekrojone na pół, ząbki czosnku, talarki cebuli, rękaw zawiązać i schować do lodówki na całą noc.
Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec na termoobiegu w 160C z 15 minut - udka kurczaka pieczone w rękawie są bardzo smaczne, kruche, aromatyczne, z dodatkiem pomidorów smakują wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
uda kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa do złocistego kurczaka 1 opakowanie, papryka ostra 1/2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pomidory 6 sztuk, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk
Duże, świeże uda kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce dobrze wymieszać: olej rzepakowy, przyprawę do złotego kurczaka, tymianek, kucharka, paprykę ostrą, uda dobrze natrzeć marynatą, wkładać do rękawa.
Dodać do rękawa pomidory przekrojone na pół, ząbki czosnku, talarki cebuli, rękaw zawiązać i schować do lodówki na całą noc.
Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec na termoobiegu w 160C z 15 minut - udka kurczaka pieczone w rękawie są bardzo smaczne, kruche, aromatyczne, z dodatkiem pomidorów smakują wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
18.04.2019
Składniki:
ziemniaki 1 kg, cukier 1 łyżka, zimna woda 2 litry, tymianek 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki flądra świeża 4 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki
Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć ręcznikiem papierowym i wsypać do miski, wymieszać z przyprawami i olejem, wsypać do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu i piec w 180C 20 minut, następnie wymieszać i piec jeszcze w 180C 15 minut.
Oczyszczone, umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut.
Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, cukier 1 łyżka, zimna woda 2 litry, tymianek 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki flądra świeża 4 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki
Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć ręcznikiem papierowym i wsypać do miski, wymieszać z przyprawami i olejem, wsypać do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu i piec w 180C 20 minut, następnie wymieszać i piec jeszcze w 180C 15 minut.
Oczyszczone, umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut.
Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę..........SMACZNEGO!!!
17.04.2019
Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka pszenna 1/2 szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka
Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia.
Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą.
Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut.
Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno, upieczony pasztet w formach dobrze wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu - pasztet domowy jest najlepszym pasztetem do pieczywa, składniki dajemy jakie lubimy i jakie mamy do wykorzystania.........SMACZNEGO!!!
wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka pszenna 1/2 szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka
Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia.
Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą.
Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut.
Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno, upieczony pasztet w formach dobrze wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu - pasztet domowy jest najlepszym pasztetem do pieczywa, składniki dajemy jakie lubimy i jakie mamy do wykorzystania.........SMACZNEGO!!!
16.04.2019
Składniki:
ziemniaki podgotowane 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, mozzarella 2 opakowania duże kulki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka
Ziemniaki obrane, pokrojone na grubsze talarki w nie osolonej wodzie podgotować na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody.
Blaszkę 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ziemniaki wsypać do blaszki, polać olejem, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
Na ziemniakach ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać papryką słodką i ostrą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podawać z surówkami maślanką - ziemniaki podgotowane i pieczone w piekarniku to szybki, pożywny obiad, można dodać ser jaki się lubi czy inne przyprawy.........SMACZNEGO!!!
ziemniaki podgotowane 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, mozzarella 2 opakowania duże kulki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka
Ziemniaki obrane, pokrojone na grubsze talarki w nie osolonej wodzie podgotować na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody.
Blaszkę 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ziemniaki wsypać do blaszki, polać olejem, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
Na ziemniakach ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać papryką słodką i ostrą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podawać z surówkami maślanką - ziemniaki podgotowane i pieczone w piekarniku to szybki, pożywny obiad, można dodać ser jaki się lubi czy inne przyprawy.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)