Składniki:
twaróg półtłusty 70 dag,
jogurt grecki 2 opakowania-760 gram,
śmietana 18% 200 gram,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 sztuk "L",
olejek waniliowy 1 porcja,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 szczypty
ciasto babkowe: palma miękka 12,5 dag,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 4 sztuki "L",
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier puder do posypania
Twaróg, jogurty, śmietanę pałką blendera zmiksować na jednolitą masę i nie trzeba mielić twarogu.
Wszystkie składniki do ciasta (oprócz pudru cukru) umieścić w misce, mikserem wszystko dokładnie utrzeć na gładką, dość gęstą masę.
Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm (do pracy męża) i forma z papierem do pieczenia 28x20 cm (lub 1 duża forma 34x25 cm), na dnie form rozsmarować ciasto babkowe, na ciasto wylać masę serową.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik twarogowo-jogurtowy jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, na cieście babkowym smakuje idealnie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz