Składniki:
jabłka szara reneta 1,5 kg,
cukier 4 łyżki,
przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
mąka tortowa 1,5 szklanki,
mąka krupczatka 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
kasza manna 1,5 szklanki,
zimna margaryna 250 gram
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki.
W misce wymieszać dokładnie obie mąki, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia.
Forma keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, sypkie składniki podzielić na 3 części, wsypać 1 na dno formy, wyłożyć wymieszane razem z sokiem połowę jabłek, wsypać 2 część na jabłka, wyłożyć resztę jabłek i wsypać 3 część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW w formie.
Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz