Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cukier 1 łyżka,
zimna woda 2 litry,
tymianek 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki
flądra świeża 4 sztuki średnie,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki
Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć ręcznikiem papierowym i wsypać do miski, wymieszać z przyprawami i olejem, wsypać do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu i piec w 180C 20 minut, następnie wymieszać i piec jeszcze w 180C 15 minut.
Oczyszczone, umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut.
Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz