Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
cebula 3 sztuki,
smalec 1/2 kostki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
kurczak z rosołu 1 sztuka,
włoszczyzna z rosołu 1 pęczek,
jajka 6 sztuk "M",
kasza manna 3/4 szklanki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
majeranek 3 łyżki,
przyprawa do pasztetu 1 opakowanie,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
sól ziołowa 1 łyżeczka
Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia.
Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą.
Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut.
Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno, upieczony pasztet w formach dobrze wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu - pasztet domowy jest najlepszym pasztetem do pieczywa, składniki dajemy jakie lubimy i jakie mamy do wykorzystania.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz