Składniki:
kiszka ziemniaczana 2 sztuki,
olej rzepakowy 8 łyżek,
cebula 3 sztuki średnie,
przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
Kiszkę ziemniaczaną zrumienić na oleju z każdej strony na średnim ogniu, na dużym popęka.
Cebule obrać, przekroić na połowę i pokroić w pół talarki.
Dodać do kiszki, posypać przyprawą do ziemniaków, solą i smażyć na złocisty kolor, na koniec posypać majerankiem i wymieszać.
Bardzo szybkie danie na obiad czy na kolację - kiszka ziemniaczana kupiona w dobrym jakościowo sklepie mięsnym jest bardzo smacznym daniem na obiad, kolację........SMACZNEGO!!!
26.03.2024
20.03.2024
Składniki:
jajka 5 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia i soda oczyszczona po 1 łyżeczce,
mąka tortowa 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
mleko 3/4 szklanki,
palma miękka 1/2 kostki
jabłka 1 kg + cukier 1/2 szklanki + cynamon 1 łyżeczka + 1 łyżka sok z cytryny + kisiel pomarańczowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml
Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki od razu mikserem ucieramy= do miski dać jajka, cukier, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia i sodę, miękką palmę, wlać mleko i mikserem utrzeć na gładkie i dość gęste ciasto.
Jabłka obrane ze skórki pokroić na małe kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i mieszając dusić z 4 minuty, gdy wystygną wsypać kisiel i wymieszać, w trakcie pieczenia stężeje i będzie fajna masa jabłkowa.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu dać jabłka i piec w nagrzanym piekarniku na 200C grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Na zimne ciasto dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 900 ml gorącej wody, ciasto w chłodnym miejscu lub lodówce zostawić na do zastygnięcia galaretki - ciasto jest jak biszkoptowe, lekkie, wilgotne, z dodatkiem jabłek kisielowych, galaretki smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
jabłka 1 kg + cukier 1/2 szklanki + cynamon 1 łyżeczka + 1 łyżka sok z cytryny + kisiel pomarańczowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml
Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki od razu mikserem ucieramy= do miski dać jajka, cukier, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia i sodę, miękką palmę, wlać mleko i mikserem utrzeć na gładkie i dość gęste ciasto.
Jabłka obrane ze skórki pokroić na małe kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i mieszając dusić z 4 minuty, gdy wystygną wsypać kisiel i wymieszać, w trakcie pieczenia stężeje i będzie fajna masa jabłkowa.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu dać jabłka i piec w nagrzanym piekarniku na 200C grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Na zimne ciasto dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 900 ml gorącej wody, ciasto w chłodnym miejscu lub lodówce zostawić na do zastygnięcia galaretki - ciasto jest jak biszkoptowe, lekkie, wilgotne, z dodatkiem jabłek kisielowych, galaretki smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
13.03.2024
Składniki:
udka kurczaka 2 sztuki duże,
przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania,
tymianek suszony 1 łyżka,
olej rzepakowy 8 łyżek,
sól + pieprz mielony do smaku,
woda 4 szklanki,
śmietana 12% 200 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1/2 szklanki,
koperek 1 pęczek,
ziemniaki 1 kg
Jeśli udka kurczaka są duże to przeciąć je na dwie części, natrzeć przyprawą do kurczaka, tymiankiem i do lodówki na 3 godziny.
Udka z marynatą włożyć do gorącego oleju rzepakowego, zrumienić na złocisto z każdej strony.
Wlać wodę, pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa, do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wodą, wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane z solą utłuc tłuczkiem, podawać z sosem, posypać koperkiem, surówka jaką się lubi - bardzo smaczne danie z kurczaka w sosie śmietankowym, udka doskonale pasują do tego typu dań, jest nie drogo, szybko i pysznie........SMACZNEGO!!!
Jeśli udka kurczaka są duże to przeciąć je na dwie części, natrzeć przyprawą do kurczaka, tymiankiem i do lodówki na 3 godziny.
Udka z marynatą włożyć do gorącego oleju rzepakowego, zrumienić na złocisto z każdej strony.
Wlać wodę, pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa, do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wodą, wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane z solą utłuc tłuczkiem, podawać z sosem, posypać koperkiem, surówka jaką się lubi - bardzo smaczne danie z kurczaka w sosie śmietankowym, udka doskonale pasują do tego typu dań, jest nie drogo, szybko i pysznie........SMACZNEGO!!!
3.03.2024
Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
ananasy kostka w syropie 1 puszka 580 ml: odsączony syrop i osobno odsączone owoce + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
twaróg naturalny z wiaderka,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
biszkopty 200 gram,
puder cukier do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= białka ubić w pojemniku na sztywną pianę ze szczyptą soli, w misce utrzeć mikserem żółtka, cukier, syrop z ananasa w puszce do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do jajek dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem parę razy połączyć składniki, nie za długo.
Dodać pianę i mikserem na najmniejszych obrotach wmieszać w masę serową powolnym ruchem.
Ananasy odsączone z soku pokroić nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałeczki, wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno w trakcie pieczenia), i od razu wsypać do masy serowej i łyżką delikatnie wymieszać.
2 tortownice 20 cm (wolę 2 mniejsze bo szybciej środek się upiecze) lub 1 duża 28 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać grubszą warstwę pokruszonych na kawałki biszkoptów.
Do foremek wylać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dól około 55 minut, jeśli patyczek wyjęty ze środka nie jest suchy to na termoobiegu w 150C z 8 minut dopiec, w foremkach mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z syropem ananasowym i owocami jest wyjątkowo delikatny, lekki, rozpływa się w ustach i chce się jeść i jeść, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa= białka ubić w pojemniku na sztywną pianę ze szczyptą soli, w misce utrzeć mikserem żółtka, cukier, syrop z ananasa w puszce do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do jajek dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem parę razy połączyć składniki, nie za długo.
Dodać pianę i mikserem na najmniejszych obrotach wmieszać w masę serową powolnym ruchem.
Ananasy odsączone z soku pokroić nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałeczki, wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno w trakcie pieczenia), i od razu wsypać do masy serowej i łyżką delikatnie wymieszać.
2 tortownice 20 cm (wolę 2 mniejsze bo szybciej środek się upiecze) lub 1 duża 28 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać grubszą warstwę pokruszonych na kawałki biszkoptów.
Do foremek wylać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dól około 55 minut, jeśli patyczek wyjęty ze środka nie jest suchy to na termoobiegu w 150C z 8 minut dopiec, w foremkach mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z syropem ananasowym i owocami jest wyjątkowo delikatny, lekki, rozpływa się w ustach i chce się jeść i jeść, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!
24.02.2024
Składniki:
kaszanka gryczana dobrej jakości 1 kg,
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula 1 sztuka duża + jabłko 1 sztuka duże cukier 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
kiszona kapusta 1/2 kg, cebula 1 sztuka średnia, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki
ziemniaki o jednej średniej wielkości 1 kg, szczypiorek 1 pęczek
Ziemniaki o jednej wielkości ugotować w mundurkach, moje gotowałam 32 minuty o średniej wielkości pod przykryciem na mniej średnim ogniu (lub obrane-nam smakują te w mundurkach), wystudzone obrać ze skórki.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.
Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać, wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.
Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wsypać do cebuli.
Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem - dla amatorów kaszanki ten przepis jest bardzo smaczny, aromatyczny i szybko przygotowany na obiad z ziemniakami, kiszoną kapustą lub na kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
kiszona kapusta 1/2 kg, cebula 1 sztuka średnia, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki
ziemniaki o jednej średniej wielkości 1 kg, szczypiorek 1 pęczek
Ziemniaki o jednej wielkości ugotować w mundurkach, moje gotowałam 32 minuty o średniej wielkości pod przykryciem na mniej średnim ogniu (lub obrane-nam smakują te w mundurkach), wystudzone obrać ze skórki.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.
Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać, wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.
Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wsypać do cebuli.
Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem - dla amatorów kaszanki ten przepis jest bardzo smaczny, aromatyczny i szybko przygotowany na obiad z ziemniakami, kiszoną kapustą lub na kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)