Składniki:
kaszanka gryczana dobrej jakości 1 kg,
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula 1 sztuka duża + jabłko 1 sztuka duże cukier 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
kiszona kapusta 1/2 kg,
cebula 1 sztuka średnia,
cukier 2 łyżki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżki
ziemniaki o jednej średniej wielkości 1 kg,
szczypiorek 1 pęczek
Ziemniaki o jednej wielkości ugotować w mundurkach, moje gotowałam 32 minuty o średniej wielkości pod przykryciem na mniej średnim ogniu (lub obrane-nam smakują te w mundurkach), wystudzone obrać ze skórki.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać posiekaną cebulę, pieprz mielony, cukier, olej i wymieszać wszystko.
Na patelnię wlać olej rzepakowy (kaszanka usmażona na oleju smakuje również na zimno z pieczywem), wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka obrane ze skórki, posypać cukrem 1/2 łyżeczki, podsmażać do złocistego koloru, parę razy wymieszać, wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek, wymieszać.
Kaszankę dobrej jakości obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wsypać do cebuli.
Podsmażać mieszając do jednolitej masy kaszanki, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, można posypać szczypiorkiem - dla amatorów kaszanki ten przepis jest bardzo smaczny, aromatyczny i szybko przygotowany na obiad z ziemniakami, kiszoną kapustą lub na kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz