Składniki:
pomidory zielone i mało dojrzałe 8 kg,
sól kamienna do przetworów 10 łyżek
woda 3 litry,
cukier 2 szklanki,
sól łyżka,
gorczyca 2 łyżki,
papryka ostra grubo mielona 1 łyżka,
cebula 4 sztuki średnie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
ocet 10% 1 szklanka
Zagotować wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, paprykę ostrą grubo mieloną, liście laurowe, gorczycę, olej, cebulę (cebula tylko smaku) pokrojoną w cienkie piórka, gotować z 5 minut na śre3dnim ogniu i zostawić w garnku.
Zielone i mało dojrzałe pomidory zerwać z krzaka lub kupić na bazarku, w sklepie, dobrze je umyć pod zimną wodą.
Z pomidorów wyciąć ostrym nożykiem z czubkiem miejsce po łodydze, pomidory małe, średnie kroić na plasterki nie za grube, większe, duże przekroić na połowę i kroić w pół plasterki od razu do dużej miski.
Pomidory posypać solą grubo ziarnistą do przetworów, delikatnie przemieszać i zostawić w misce na 5 godzin, następnie odlać z miski wodę z pomidorów.
Do wyparzonych słoików wkładać ubijając plastry pomidorów, ciut cebuli z zalewy i dalej pomidory, zalać do pełna zalewą, słoik mocno zakręcić i pasteryzować.
Na dnie garnka szerokiego położyć ściereczkę kuchenną, wstawić słoiki, zalać do 3/4 wysokości słoików wodą i po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 25 minut duże słoiki 1 litrowe lub 18 minut większe słoiki 0,7 litra lub 10 minut mniejsze słoiki 0,33 litra, po wyjęciu z wody postawić na blacie kuchennym na ręczniku i zostawić do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, do jedzenia po miesiącu będą dobre - doskonały i oszczędny sposób na wykorzystanie zielonych i mało dojrzałych pomidorów, które zostały na krzaku, w zalewie słodko-lekko kwaśnej są idealne w zimowe dni, po otwarciu można dodać do sałatki pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki i zajadać.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz