Składniki:
dorsz czarny filety 3 sztuki duże,
mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
papryka 1 sztuka duża,
cebula 3 sztuki średnie,
pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie,
olej rzepakowy 8 łyżek,
cukier 3-4 łyżki,
sól 2-3 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
ocet 10% 3-4 łyżki,
czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski.
Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować, cebulę pokroić drobno i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, wlać zmiksowane pomidory, wodę, ocet, wsypać cukier, pieprz mielony, sól, czosnek niedźwiedzi i gotować z 3 minuty.
Od razu z patelni wylać wszystko na dorsza, zostawić po wystygnięciu w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczny dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym, idealne danie na zakąskę lub jako samodzielne danie do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz