Składniki:
mięso mielone z indyka 80 dag,
bułka kajzerka do moczenia 1 sztuka,
tarta bułka 1/2 szklanki,
kucharek 1 łyżka,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "L",
mąka do obtaczania 1 szklanka,
smalec 3/4 kostki,
cebula 4 sztuki większe,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1,5 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka
Świeże mięso mielone z indyka w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, posiekaną cebulą, tartą bułką, bułką odciśniętą po moczeniu z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, papryką słodką.
Z mięsa formować kotlety mielone, obtoczyć w mące, kłaść na gorący smalec lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać na talerz.
Na tłuszcz po kotletach wsypać pokrojoną w piórka cienkie cebule, posypać cukrem, solą, papryką ostrą i smażyć do miękkości cebuli, na koniec dodać do cebuli kotlety i pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu - bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne kotlety mielone, cebulka usmażona na pikantnie jest doskonałym dodatkiem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz