Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jogurt gęsty naturalny 380 gram -3 opakowania,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
truskawki 50 dag,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = z białek ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli.
Osobno utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy do białości, dodać jogurty, wsypać budyń waniliowy, kaszkę manną i połączyć składniki.
Dodać ubitą pianę i mikserem na wolnych obrotach wmieszać w masę jogurtową.
Silikonowe keksówki 20 cm, do foremek wlać ciasto, wygładzić wierzch łyżką.
Na wierzchu sernika położyć truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 8 minut, w foremkach sernik mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem
- sernik z jogurtów jest bardzo delikatny, lekki, z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie, jest nie mocno kaloryczny........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
serniki bez spodu to moje ulubione!
Mąż mówi, że bez spodu to mniej kalorii i może sernika zjeść więcej, pozdrawiam 😊
Prześlij komentarz