woda 4 szklanki,
kiszona kapusta 1 kg,
podgrzybki suszone 3/4 szklanki zmielone,
kostka rosołowa 1 sztuka,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki
kasza gryczana 3 szklanki,
woda 3 litry
kapusta biała 2 główki duże,
olej rzepakowy 2 łyżki
pieczarki 50 dag,
papryczka ostra 1 sztuka mała,
jajka 2 sztuki "L",
tarta bułka 3/4 szklanki,
sól - ile potrzeba
sos: wywar około 2 szklanki,
woda 1 litr,
kostka rosołowa,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody,
mąka pszenna 3 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, (można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później) i kapustę drobno posiekać nożem.
Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku, z kapusty wyciąć głąb, w gotującej się wodzie z olejem rzepakowym (lepiej liście schodzą z główki), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na dnie dwóch brytfanek (na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać wodę i pod przykryciem piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 10 minut w 160C.
Wywar z pieczenia wlać do garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki - bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia.......SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
fajny przepis
Prześlij komentarz