Składniki:
kasza gryczana 2 szklanki,
szynka bez kości 50 dag,
smalec 1 łyżka,
cebule 2 sztuki,
papryka czerwona 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
woda 5 szklanek,
śmietana 12% 100 gram,
woda 1/2 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki
buraczki: smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
cukier 3 łyżki,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki
Buraczki w łupinach ugotować do miękkości (gotuję w szybkowarze 45 minut), wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować, cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić.
Pokroić w kostkę cebule, papryki, do garnka se smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę, czosnek i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, podać z kaszą i buraczkami. - Idealne danie obiadowe dla lubiących różne kasze w tym gryczane, gulasz jest idealnym dodatkiem do kaszy z buraczkami.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz