Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
sól 2 szczypty,
kurkuma 1 łyżeczka,
jajka 2 sztuki "L",
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2-3 szklanki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
dżem z czarnej porzeczki 280 gram lub inny
Do wysokiego pojemnika wsypać mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier, kurkumę, sól, wbić jajka, wlać mleko, olej, wodę gazowaną i mikserem wszystko dokładnie połączyć z 2 minuty, odstawić na 30 minut.
Patelnia naleśnikarka 22 cm przetarta olejem i mocno rozgrzana, chochelką nalać porcję ciasta aby było cienkie, z każdej strony smażyć na złocisto, usmażone kłaść na talerz.
Każdy naleśnik posmarować ulubionym dżemem i składać na "cztery", podawać posypane puderm cukrem i np. z kawą zbożową z mlekiem - bardzo smaczne naleśniki z budyniem, bardzo delikatne, aromatyczne, smakują z różnymi słodkimi dodatkami..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz