Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 70 dag,
smalec 1 łyżka,
mąka pszenna 3 łyżki,
kucharek 2 łyżki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki
warzywa: cebula 3 sztuki,
ząbki czosnku 8 sztuk,
smalec 1 łyżeczka,
cukinia 1 sztuka większa,
papryka 3 sztuki,
woda 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
woda 3 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki
Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść laurowy i na gorącym smalcu mocno zrumienić, dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.
Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki i warzywami jest bardzo aromatyczny, sycący, pożywny, smakuje i na obiad i na ciepłą kolację z pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz