Składniki:
polędwiczki drobiowe 9 sztuk, pikantna przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 5 szklanki, koperek 2 pęczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 2 łyżki
Polędwiczki drobiowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, obtoczyć w mące i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony, dolać wody, kostkę rosołową i dusić do miękkości polędwiczek.
Do polędwiczek miękkich wsypać posiekany koperek, pieprz mielony, sok z cytryny, zagotować.
Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i np. młodą kapustą zasmażaną - bardzo smaczny, lekki, aromatyczny sos koperkowy z polędwiczkami drobiowymi jest doskonałym daniem obiadowym............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz