Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa meksykańska Appetita 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka
Duże udka kurczaka oczyścić z piórek, odciąć kuperek, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do formy do pieczenia.
Do miski wsypać meksykańską lub inną przyprawę, sól ziołową, wlać olej rzepakowy, sok z cytryny i łyżką wymieszać.
Obrane cebule pokroić na kawałki, ząbki czosnku obrane pokroić na kawałki jeśli są duże, małe w całości, dodać do udek.
Marynatę wlać na udka, udka dobrze natrzeć marynatą, schować do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, udka piec przykryte folią do pieczenia około 45 minut, następnie bez folii na termoobiegu w 150C z 12 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku z cebulą, czosnkiem w pikantnej przyprawie są idealnym daniem na ciepły obiad i na zimno na kolację...........SMACZNEGO!!!
`
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz