Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg,
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
orzechy arachidowe obrane 200 gram,
herbatniki 200 gram,
ciastka z czekoladą 300 gram
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w osobnym naczyniu żółtka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach i wlać do zmielonego twarogu i mikserem połączyć składniki.
Do masy wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać orzechy i mikserem na najmniejszych obrotach krótko połączyć składniki.
Formy silikonowe 25x25/20x11/20x11 cm (2 mniejsze do pracy męża) lub 1 blacha duża 35x25 cm, na dnie form ułożyć herbatniki, wylać masę serową, i na wierzchu położyć ciastka z czekoladą na spodzie, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na noc do wystudzenia - sernik pieczony z dodatkiem mieszanki orzechowej z ciasteczkami jest bardzo pyszny, lekki, smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Ale bym sobie zjadła takiego serniczka 😍
Polecam podobny upiec, pozdrawiam ...
Prześlij komentarz