jajka 2 sztuki "L",
mąka tortowa 4 szklanki,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 3/4 litra,
woda gazowana 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 4 łyżki
twaróg śmietankowy 70 dag, śmietana gęsta 18% 200 gram, rodzynki 100 gram sparzone, cukier puder 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, sól, kurkumę, wbić jajka, wlać olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko (jeśli trzeba to mleka dolać tyle, aby ciasto było dość lejące), rózgą dobrze wymieszać składniki, odstawić na godzinę.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz natrzeć olejem i mocno rozgrzać, na gorącą patelnię wlać porcję ciasta i smażyć ( po ok 2 minuty z każdej strony) złociste naleśniki z każdej strony.
Twaróg widelcem połączyć z cukrem, śmietaną, dodać sparzone gorącą wodą rodzynki i odcedzone z wody i dobrze wymieszać z twarogiem.
Na każdy naleśnik rozsmarować porcje twarogu z 2 łyżki.
Naleśnik z nadzieniem składać na pół i jeszcze raz na pół, przed podaniem posypać pudrem cukrem na talerzu - naleśniki z dodatkiem kurkumy są zdrowe, mają piękny złocisty kolor, pasują do każdego nadzienia na słodko i na wytrawnie..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Uwielbiam takie naleśniki.
www.natalia-i-jej-świat.pl
U nas naleśniki chętnie zjadane i słodkie i wytrawne...
Prześlij komentarz