Składniki:
GOŁĄBKI:
kapusta biała 1 większa,
mięso mielone wieprzowe 50 dag,
ryż ugotowany 4 woreczki,
jajka 2 sztuki,
cebula podsmażona 4 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
prawdziwki 5 łyżek/mielone,
woda 6 szklanek
SOS:
wywar grzybowy - z gołąbków gotowania,
prawdziwki 2 łyżki/zmielone,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
mąka pszenna 5 łyżek,
woda 1/2 litra
ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypać do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić
z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy liść nakładać porcję mięsa z ryżem, zawijać ciasno liście
w szybkowarze /9 l/ rozłożyć sitko aby nie przypaliła się kapusta, na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 30 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano
gołąbki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka
do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz