Składniki:
kalafior 1 mniejszy,
ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode,
przyprawa do pizzy 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
ser żółty 20 dag/zmielony,
jajka 8 sztuk,
szczypiorek 1 pęczek
potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony
do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać
dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem
ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut
zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz