Składniki:
filety śledziowe 1 kg,
mąka pszenna 5 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sok pomidorowy 1 litr,
cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki,
woda 1/2 szklanki,
cukier 2 łyżeczki,
ocet winny 1 łyżeczka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
koperek 1 pęczek,
ząbki czosnku 2 sztuki
duże filety śledziowe przeciąć na połowę, posypać papryką, kucharkiem, pieprzem, koperek z czosnkiem zmiksować w rozdrabniaczu
na bardzo gorącym oleju smażyć obsypane mąką filety śledziowe na rumiano, odkładać do większej miski
w garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy
do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać
na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły - śledzie w pomidorach są o niebo lepsze od kupnych puszek..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz