Składniki:
serek homogenizowany 400 gram/waniliowy,
serek mascarpone 250 gram,
śmietana 30 % 200 ml/zimna,
żelatyna 3,5 łyżki,
płatki kukurydziane 4 szklanki,
draże 100 gram/orzechowe,
rurki wafelkowe 200 gram/ajerkoniak,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
wysoka forma z wyciąganym dnem 20 cm lub tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną
serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować
rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży, schować do lodówki
galaretki rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejąca pomarańczową wylać na sernik i schować do lodówki, następnie wylać galaretkę agrestową i schować do lodówki najlepiej na całą noc
zdjąć obręcz formy i delikatnie usunąć folię z sernika z boków i spodu, przełożyć na talerz - sernik jest "rarytaskiem deserowym" o każdej porze roku..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz