Składniki:
smalec 1 łyżka,
schab bez kości 60 dag,
mąka pszenna 4 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
podgrzybki 15 dag/mrożone,
woda 1 szklanka,
śmietana gęsta 2 łyżki,
woda 2 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
posiekana zielenina 4 łyżki
schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i tylko delikatnie je trochę rozbić tłuczkiem, na gorącym smalcu obsmażyć bitki obtoczone w mące i posypane kucharkiem i pieprzem
do bitek włożyć porcję zamrożonych podgrzybków, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić z 30-40 minut, do miękkości mięsa
resztę mąki wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do mięsa mieszając do zagęstnienia sosu, dodać przyprawę w płynie do smaku, posiekany koperek z natką pietruszki - bitki są smaczne do ziemniaków, kaszy lub z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz