Składniki:
mięso mielone indycze 1 kg,
cukinia 1 duża,
jajka 2 sztuki,
bułka czerstwa 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
bułka tarta 1 szklanka
cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie i dobrze namoczone odcisnąć z wody
tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę
keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie
wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny
pasztet jest smaczny, delikatny................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz