śledzie 2 kg,
sól morska 2 łyżki,
mąka pszenna 3 szklanki,
przyprawa do ryb 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
ZALEWA:
woda 3 liry,
cukier 6 łyżek,
sól morska 1 łyżka,
kolendra cała 1 łyżeczka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
goździki całe 1 łyżka,
cebula biała 3 sztuki,
cebula czerwona 3 sztuki,
ocet 10 % 1 szklanka
kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety
na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony
dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca
resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą zalewy z cebulami - wystudzić i do lodówki - najlepsze są na drugi, trzeci dzień marynowania............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz