wątróbki z kurczaka 50 dag, cebula 4 średnie, papryka czerwona 1 większa, boczek parzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, curry 3/4 łyżeczki
Pyszne wątróbki z grilla przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
Otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30"
Dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki.
Skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu".
Świeżą wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości, cebulę pokroić na grubsze plastry, paprykę pokroić na kawałki, chudy boczek parzony pokroić na grubsze kawałki, mąkę wymieszać z przyprawami.
Na szpikulce nadziewać wątróbki, cebule, papryki, boczek, pędzelkiem posmarować olejem z każdej strony i z każdej strony obsypać mąką.
Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć szpikulce 20 cm długości, piec 12 minut, po tym czasie obrócić szaszłyki, posmarować olejem i piec w 200 C 10 minut.
Wątróbka jest soczysta, delikatna, podałam z pieczywem
"chlebek czosnkowy TUTAJ" i surówką z pory
"surówka TUTAJ"...............SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Zrobiliśmy wątróbkę tylko z cebulą, nie w szaszłykach ale wg przepisu 👍 wyszła znakomicie. Olejem pokropiliśmy jeszcze na kilka minut przed końcem. Soliliśmy i majerankowaliśmy na samym końcu.
Dziękuję i smacznie pozdrawiam😚
Prześlij komentarz