Składniki:
schab z kością 1,5 kg,
śliwki suszone 20 sztuk,
czosnek ząbki duże 6 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
sos chilli 2 łyżki,
smalec 1 łyżka,
kapusta kiszona 1,5 kg,
pieczarki 30 dag,
podgrzybki suszone 2 dag,
cukier 2 łyżki, cebula 1 sztuka, woda 1 szklanka
schab z kością umyć, osuszyć i nadziać suszoną śliwką z 10 sztuk a reszta do kapusty i czosnkiem
natrzeć sosem chilli, kucharkiem i na smalcu gorącym zrumienić i przełożyć na talerz
na tym tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą, posypać je ciut kucharkiem
do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ włożyć pokrojoną drobniej kapustę kiszoną, pieczarki z tłuszczem, podgrzybki, cukier, wlać wodę - wszystko wymieszać
na kapuście położyć schab i zamknąć szybkowar, na dużym ogniu zagotować i po zasyczeniu pary opuścić zawór i na maniejszym ogniu gotować z 40 minut
schab zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc i dopiero wyjąć - tak przygotowany schab jest obłędnie kruchy, delikatny i jest najlepszy na zimno do pieczywa, kapusta kiszona jest bardzo chuda i smaczna np. do ziemniaków na obiad lub z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz