Składniki:
KROKIETY:
jajka 1 szuka,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 2 szklanki,
woda gazowana 2 szklanki,
mąka tortowa 4 szklanki,
olej rzepakowy 1 łyżka
FARSZ:
kapusta kiszona 3/4 kg,
pieczarki 35 dag,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka ostra 1 mała,
olej do smażenia 6 łyżek,
cebula 1 sztuka,
cukier 1 łyżka,
kasza gryczana 1 saszetka
PANIERKA:
jajka 4 sztuk,
bułka tarta 1,5 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować
saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić
z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut
patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki
na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety
naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach, tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety - odkładać na ręcznik papierowy
my takie krokiety najlepiej lubimy z barszczykiem do picia................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz