Składniki:
drożdże 10 dag,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 4 sztuki,
mleko 1 szklanka,
olej 1/2 szklanki,
mąka pszenna 60 dag,
aromat waniliowy 4 krople,
nektarynka 10 sztuk,
sól - szczypta
składniki temperatura pokojowa: SKŁADNIKI TYLKO DODAWAĆ BEZ MIESZANIA - do dużej miski wsypać pokruszone świeże drożdże, cukier i wlać mleko
dodać całe jajka, olej, aromat waniliowy, szczypta soli
na koniec wsypać mąkę przesianą i nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów
rano ciasto wymieszać mikserem z 3 minuty
2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką posypać - ciasto podzielić do dwóch blaszek i gęsto powkładać ósemki nektarynek wciskając je w ciasto
ciasto piec w 200C około 40 - 45 minut i wyjąć z blaszek wystudzone i posypać pudrem cukrem - ciasto jest przepyszne..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz