Składniki:
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg,
jajka 1 szuka,
ryż ugotowany 1 szklanka,
pieczarki 15 dag,
marchewka ugotowana 1 duża,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
woda 4 litry,
ziele angielskie 2 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
ziemniaki 7 sztuk,
śmietana 1/2 szklanki,
majeranek 1 łyżka,
mąka pszenna - do obtaczania klopsików
pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski
dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić
do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej
gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków
zupę zabielić śmietaną słodką 18%, do smaku doprawić majerankiem i można dać przyprawy w płynie do zup, klopsiki włożyć do zupy..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz