jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie
dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie
jajka"L", cukier, miękka palma mikserem utrzeć z 4 minuty
wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto
tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy
KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować na drobną kruszonkę i wsypać na ciasto
piec w 200C około 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć wystudzone
ciasto jest rewelacyjne smakowo.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz