Składniki:
skrzydełka kurczaka 6 sztuk,
indycza szyjka 1 sztuka,
gęsie udka 2 sztuki,
kacze udka 2 sztuki,
udka kurczaka 2 sztuki,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
kurkuma mielona 3/4 łyżeczki,
woda 4 litry
GALARETKA:
żelatyna 5 łyżeczek,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
papryka - kolorowa,
papryczka chili 1 mała,
wywar drobiowy 1 litr,
sok z cytryny 1 łyżeczka
umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, dodać obraną włoszczyznę, ziele, liście laurowe, kurkumę, kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut
po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki
rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natką pietruszki, dodać pieprzu mielonego do smaku
porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej, żółtej, zielonej, papryczkę chilli
żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz