Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg,
oliwa 8 łyżek,
pieprz biały mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
marchew 4 sztuki,
cebula 2 sztuki,
cukinie małe 1 sztuka,
kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
woda 1 szklanka,
seler nać 2 łodygi
łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki
w rondlu rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz
wsypać pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając
włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz