2 szklanki kasza jaglana, 50 dag łopatka bez kości, 6 sztuk pieczarki, 1 sztuka papryka słodka, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3/4 litra woda, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku kucharek
mięso pokroić na kawałeczki i na oleju gorącym zrumienić
wsypać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 10 minut
wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i odrobiną wody i zagęścić sos mieszając
kaszę jaglaną namoczyć w wodzie z 15 minut i wodę z niej wylać-nie będzie goryczki
kaszę ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła na sypko, wylać na sito
kaszę podać z gulaszem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz