1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito
papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami
ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę
liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba
nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty
gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować
następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut
gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając
gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz