Składniki:
60 dag łopatka bez kości,
1 łyżka smalec,
2 łyżki mąka pszenna,
2 sztuki papryka słodka,
1 mniejsza papryczka chilli,
2 sztuki cebula,
1/2 główki czosnek,
6 większe pieczarki,
1 litr woda,
1 łyżeczka kucharek,
- do smaku kucharek w płynie,
2 łyżki śmietana
na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką
do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając
wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu
do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka
dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować
sos jest zagęszczony dzięki kromce chleba
gulasz podać z czym się lubi na obiad lub ciepłą kolację........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz