2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego
papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
wodę, ocet, cukier, sól zagotować
do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowy
wlać zalewę i na koniec olej - mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut
papryki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - po około 1,5 m-ca są dobre do jedzenia
zalewa jest dobra do zup, sosów zamiast pieprzu a papryki do różnych dań, sałatek surówek, kanapek
aby były mniej ostre to trzeba usunąć pestki i zjadać same papryki........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz