Składniki:
4 sztuki jajka,
1/2 kostki masło lub margaryna,
3/4 szklanki cukier,
4 krople olejek pomarańczowy,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 kartonik mały maliny,
- ile potrzeba cukier puder
jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut
masa będzie "zważona" ale to ma tak być
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty
ciasto ma być gęste
tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką
ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi na sicie malinami
piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka
wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem
ciasto jest lekkie, puszyste z nutą pomarańczy i kwaskowymi malinami........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz