Składniki:
1,5 kg buraki małe czerwone,
3 litry woda,
2 sztuki czosnek ząbki,
4 łyżki cukier,
2 łyżki ocet jabłkowy,
2 łyżki vegeta,
1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony,
1 łyżka majeranek,- maggi do smaku
umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach
z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka - jest około 1,5 litra wywaru
taki wywar z buraków w łupinie jest bardziej esencjonalny a buraki wykorzystam do surówki
dolewam następnie 3 litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz
gotować na mniejszym ogniu z 5 minut
na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku
nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów i tak do picia........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz