Składniki:
1 kg żeberka wieprzowe,
1/2 opakowania przyprawa do żeberek z miodem Kotanyi,
2 łyżki olej,
4 większe cebule,
1 szklanka woda do podlania,
1/2 kg ziemniaki ugotowane,
1 łyżka nacie selera posiekane,
- jakie lubisz surówki
żeberka umyte podzielić na mniejsze porcje
obsypać je przyprawą Kotanyi i przykryte schować do lodówki na całą noc
na żeberka ułożyć połówki cebul i polać olejem - włożyć do prodiża i włączyć do prądu - piec około 60 minut
inne piecyki 200C i 60 minut
w połowie pieczenia polać żeberka 1 szklanką wody - gotowe żeberka wyjąć na talerz
ziemniaki ugotowane posypać łyżką posiekanych liści selera i je utłuc tłuczkiem
wywar-sosik z cebulami przelać do głębszego naczynia i zmiksować blenderem
sosu nie trzeba zagęszczać - jest naturalnie gęsty prawie jak mus
dla nas to polskie pyszne jedzenie i do tego upieczone w starym trzydziestoletnim polskim prodiżu, który jest niezastąpionym moim piekarnikiem
podałam z buraczkami z mojego przepisu TUTAJ - zasmażaną kapustę kiszoną z mojego przepisu TUTAJ i obowiązkowo z maślanką do popijania
sos ma niesamowicie pysznie cebulowy posmak......podać z kulkami tłuczonych ziemniaków (nakładam łyżką do lodów) i surówkami jakie lubisz.......SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
Pycha , na pewno się skuszę :)
brzmi totalnie smakowicie... wypróbuje na pewno
Prześlij komentarz