2016-10-15

czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami...

Składniki:


CIASTO: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, sól - szczypta, kakao 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki

KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki

DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba


do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się nie przykleja i łatwo można je z formy wyjąć, użyłam formę silikonową 25x25 cm, do formy wsypać mąkę

wsypać kakao, proszek i sodę, cukier i łyżką w formie wymieszać

dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą

do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka

przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę silikonową, zostawić do wystygnięcia

BUDYŃ: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać budyń i wlać do mleka mieszając do zagęszczenia budyniu, dobrze budyń wystudzićm wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem

GRUSZKI: grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając w krem, posypać posypką kolorową, schować do lodówki - ciasto jest pyszne i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść............SMACZNEGO!!!