Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg,
   
    bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
   
    kucharek 1 łyżka,
   
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
   
    cebula 1 sztuka,
    
    jajka 2 sztuki "M",
   
    bułka tarta 2 łyżki,
    
    śmietana gęsta 1 łyżka,
   
    koperek 1/2 pęczka,
   
    smalec - ile potrzeba,
  
    ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
  
    sałata masłowa - w opisie,
   
    zielenina - ile potrzeba
mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę 
formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut 
SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem winnym, ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem, podać mielonego z ziemniakami, sałatą posypane koperkiem i szczypiorkiem - syty, apetyczny i dość szybki obiad.............SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz