2016-09-06

smaczny miętowo truskawkowy deser...

Składniki:


cukier miętowy Royal Brand 4 łyżki, truskawki 20 dag, żelatyna 1 opakowanie na 1/2 litra, draże 1 szklanka/maltikeks, truskawki 20 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, płatki kukurydziane 2 szklanki, jogurt bananowy 200 ml, gorąca woda 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie


z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki

dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silkonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia z miarką i zobaczyć ile brakuje wody aby było 1/2 ltra masy (mi było porzebne 230 ml), żelatynę przygotować w tej wodzie co będzie dolana do truskawek, masę wymieszać i wlać do formy, schować do lodówki do stężenia

na zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia

na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc

formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami mięty - deser jesr pysznie pyszny i orzeźwiający...............SMACZNEGO!!!