Składniki:
cukier miętowy Royal Brand 4 łyżki,
truskawki 20 dag,
żelatyna 1 opakowanie na 1/2 litra,
draże 1 szklanka/maltikeks,
truskawki 20 dag,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
płatki kukurydziane 2 szklanki,
jogurt bananowy 200 ml,
gorąca woda 250 ml,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki
dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silikonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia z miarką i zobaczyć ile brakuje wody aby było 1/2 litra masy (mi było potrzebne 230 ml), żelatynę przygotować w tej wodzie co będzie dolana do truskawek, masę wymieszać i wlać do formy, schować do lodówki do stężenia
na zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia
na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc
formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami mięty - deser jest pysznie pyszny i orzeźwiający...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz