Składniki:
mięso mielone drobiowe 1 kg,
bułka namoczona w mleku 1 duża,
jajka 2 sztuki "L",
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
serek topiony śmietankowy duży 2 sztuki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba
mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, papryką, pieprzem, kucharkiem, bułką tartą i odcisniętą z mleka bułką szwedką
z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczać je w mące pszennej
na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut i raz je w połowie duszenia obrócić, następnie bez przykrycia na dużym ogniu z 2 minuty do odparowania wody
mielone są soczyste, kruche, ostre, smaczne i smakują na ciepło na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz