2016-09-16

pyszne naleśniki z masłem podane z dżemami...

Składniki:


mąka tortowa 2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", cukier 1,5 łyżki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sól 3/4 łyżeczki, mleko 3,2% 2 szklanki, gorąca woda 2 szklanki, masło 2 łyżki, olej rzepakowy - do smarowania patelni, dżem wiśniowy - ile potrzeba, dżem z owoców leśnych - ile potrzeba


w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic = masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając

do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i wodę z masłem , może być ciepła, wszystko dokładnie zmiksować na dużych obrotach z 3 minuty, zostawić na 30 minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika

patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki

naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO!!!