Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
jajka 2 sztuki "L",
cukier 1,5 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
sól 3/4 łyżeczki,
mleko 3,2% 2 szklanki,
gorąca woda 2 szklanki,
masło 2 łyżki,
olej rzepakowy - do smarowania patelni,
dżem wiśniowy - ile potrzeba,
dżem z owoców leśnych - ile potrzeba
w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic = masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając
do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i wodę z masłem , może być ciepła, wszystko dokładnie zmiksować na dużych obrotach z 3 minuty, zostawić na 30 minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika
patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki
naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz