2016-09-20

pomidorowa z pomidorów...

Składniki:


woda 2 litry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki, oregano 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, ryż ugotowany - ile potrzeba, makaron ugotowany - ile potrzeba śmietana gęsta - ile potrzeba


na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule i wyciśnięty w prasce czosnek posypane cukrem

pomidory ze skórką opłukać i w dzbanie blendera zmiksować dokładnie

wlać do cebuli i podsmażać z 5 minut na większym ogniu, wlać wodę i zagotować

wsypać przyprawy i gotować z 5 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek posiekany

podawać do wyboru z ryżem i z makaronem, można dać śmietanę lub jogurt...........SMACZNEGO!!!