Składniki:
jajka 5 sztuk,
masło lub margaryna 15 dag/miękkie,
cukier 3/4 szklanki,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
brzoskwinie 4 sztuki,
śliwki 30 dag,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka owoce leśne 1 opakowanie
jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto i wyrównać wierzch
w ciasto powkładać ćwiartki brzoskwiń na przemian z wypestkowanymi całymi śliwkami
piekarnik elektryczny na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia
zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać galaretkę i ubijać, szprycką nałożyć śmietanę na cieście, schować do lodówki - ciasto jest przepyszne i aromatyczne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz