Składniki:
karkówka 6 porcji bez kości,
musztarda sarepska 6 łyżeczek,
boczek wędzony 15 dag,
ogórek kiszony 1 duży,
cebula 1 duża,
papryka czerwona 1 sztuka,
pieczarki 4 sztuki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
smalec 1 łyżka,
woda 6 szklanek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu =
porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki
każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami
na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką
do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie
rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz